Menu
0
06Jun2022
Alles wat u moet weten over onderzoekshandschoenen

Alles wat u moet weten over onderzoekshandschoenen

Door: Team Stöpler Healthcare Reacties: 0

In o.a. ziekenhuizen, zorginstellingen en ambulancediensten worden onderzoekshandschoenen dagelijks gebruikt. Het is dan ook één van de bekendste beschermingsmiddelen in de zorgsector. Sinds de opkomst van COVID-19 zijn de handschoenen ook onmisbaar in andere branches. Echter binnen de zorg worden ze al jaren gebruikt. Het beschermingsmiddel vermindert het risico op de overdracht van micro-organismen, tussen de arts en patiënt. In deze blog leest u aan welke eisen onderzoekshandschoenen moeten voldoen en hoe u ze moet gebruiken.

Aan welke eisen moeten onderzoekshandschoenen voldoen?
Handschoenen die worden verkocht binnen de EU moeten zijn voorzien van een CE-markering, dit betekent dat ze aan de Europese richtlijnen voldoen.

Onderzoekshandschoenen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Omdat zowel poeder- als latex-handschoenen een allergische reactie kunnen veroorzaken, wordt het gebruik van poeder- en latexvrije handschoenen van hypoallergeen materiaal geadviseerd.

Wanneer moet u onderzoekshandschoenen dragen?
Het voorkomen van kruisbesmetting is de belangrijkste reden om onderzoekshandschoenen te dragen. Met het dragen van onderzoekshandschoenen wordt voorkomen dat zorgverleners micro-organismen overdragen van de ene op de andere patiënt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen steriele en niet-steriele handschoenen. Niet-steriele handschoenen dienen gedragen te worden ter bescherming van de zorgverlener zelf en verkleinen de kans van de overdracht van micro-organismen. Steriele handschoenen dienen gedragen te worden ter bescherming van de patiënt. Wanneer uw patiënt een wond heeft, mag deze niet geïnfecteerd raken. In deze situatie moet de zorgverlener steriele handschoenen dragen.

Welke soorten onderzoekshandschoenen zijn er?
Naast steriele en niet-steriele handschoenen zijn er ook verschillende materialen waarvan ze gemaakt kunnen worden. Lees hieronder de 3 meest voorkomende materialen:

  1. Latex handschoenen:

Latex handschoenen zijn gemaakt van latex en geschikt voor eenmalig gebruik. Het materiaal zorgt voor een uitstekende tastgevoeligheid. De handschoenen zijn elastisch en voelen aan als tweede huid. Bij het werken met chemicaliën zijn latex handschoenen echter minder geschikt. Ook kunnen ze, zoals net genoemd, allergische reacties veroorzaken.

  1. Nitril handschoenen:

Nitril handschoenen worden gemaakt van synthetisch rubber en zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Ze zitten comfortabel en zijn sterker dan latex. Omdat de handschoenen geen latex bevatten, kunnen ze worden gebruikt voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Daarnaast hebben de handschoenen een hoge perforatiebestendigheid en goede grip bij natheid.

  1. Vinyl handschoenen

Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC en geschikt voor eenmalig gebruik. De handschoenen zijn minder scheurvast en minder beschermend. Ze worden wijder bij het dragen. Door het uitrekken kunnen er kleine gaatjes ontstaan. De handschoenen zijn dan ook niet geschikt voor zorghandelingen, waarbij contact is met lichaamsvloeistoffen. Ze kunnen het beste worden ingezet voor medisch en industrieel gebruik.

Hoe gebruikt u de onderzoekshandschoenen?
Handschoenen zijn geen vervanging voor handen wassen. Het is daarom belangrijk dat u dit altijd vooraf doet. U mag onder uw handschoenen geen horloge, ringen of nagellak dragen. Wanneer u uw handschoenen aan heeft, is het belangrijk om uw gezicht niet aan te raken. Raak daarnaast zo min mogelijk andere voorwerpen aan. Op deze manier vindt er zo min mogelijk overdracht van micro-organismen plaats. Wanneer uw handschoenen kapot of nat zijn, wissel ze dan om. Uw handen wassen met handschoenen aan heeft geen zin. De handschoenen gaan hier juist eerder door kapot.

  • Het aantrekken van de handschoenen

Voordat u uw handschoenen aantrekt is het belangrijk om al uw sieraden af te doen. Daarnaast mag u ook geen nagellak dragen. Was uw handen vervolgens grondig 20 seconde lang. Maak uw handen na het wassen droog met papieren doekjes. Wanneer u dit heeft gedaan, kunt u de handschoenen aantrekken. Dit doet u door de bovenkant vast te pakken en er met uw hand erin te glijden.

  • Het uittrekken van de handschoenen

Wanneer u klaar bent met uw werk, kunt u de handschoenen uittrekken. Pak uw handpalm vast en schuif de handschoen van uw hand af. De tweede handschoen dient u bij de opening vast te pakken. Schuif vervolgens de handschoen binnenstebuiten van uw hand af. Na gebruik dient u de handschoenen weg te gooien. Als laatste is het belangrijk om uw handen te wassen.

Wat heeft Stöpler Healthcare u te bieden?
Binnen Stöpler Healthcare hebben wij een zeer divers assortiment aan handschoenen. Het assortiment dat wij online tonen, is slechts een greep uit het gehele assortiment dat wij kunnen aanbieden. Mocht u het juiste product niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.